Vanliga frågor

#

Behov

Vårt råd är att kontakta en besiktningsman som kan göra en besiktning, då får ni reda på vilken typ av åtgärd som är lämplig och i vilken omfattning. Många av de företag som gör funktionskontroller av Jape Ventgolv har den tjänsten. Generellt kan man säga att om det är en riskkonstruktion (exempelvis en oisolerad betongplatta) eller om man misstänker eller upplever problem med fukt, lukt, emissioner eller radon så har man behov av ett mekaniskt ventilerat golv. Se mer info under Behov/Problem.

Kan ni komma till mitt hus och göra en besiktning?
- Nej, vi gör inga besiktningar men många av de kontrollanter vi rekommenderar har även den verksamheten. Hör av dig så förmedlar vi kontaktuppgifter till en kontrollant i närheten.

Det är en svår fråga att svara på. Misstänker man fuktproblem så är det troligt att det behövs. Vårt råd är att låta en expert göra en fuktutredning. I vissa fall kan det verka att det inte finns något fuktproblem men det kan uppstå problem om man exempelvis lägger trägolv, plastmatta eller isolerar direkt på en oisolerad betongplatta. Man skapar en sk riskkonstruktion. Man kan även ha ett ventilerat golv av andra anledningar, tex problem med lukt, emissioner och radon eller om man bara vill höja komforten.

Ja, det skulle funka alldeles utmärkt. Golvet kommer då inte längre bli klassad som en riskkonstruktion. Eftersom ni har sand i golvet är det troligen en ojämn grovgjuten betongplatta. Då måste man avjämna med flytspackel innan det ventilerade golvet läggs. Sedan lägger man cellplast på distansmattan för att komma upp till rätt höjd igen.

Det är ett ganska klassiskt problem du har. Även om väggen är dränerad och är torr så är betongplattan fuktig. Fukten går kapillärt från betongplattan upp i väggen där den avdunstar när den når ytan. Ofta är det 10 – 15 cm upp från golvet. Kvar blir salt- och kalkkritaller och cementen försvagas och vittrar. Ett Jape Ventgolv kan vara en bra lösning för din källare. Då ventilerar man bort all fukt som kan göra skada. Man kan även ventilera väggarna, helt eller bara upp en bit där problemen syns. Det kan räcka med att bara ventilera golven eftersom golvet blir torrare och då kommer fukttransporten upp i väggarna minska, men det kan ta relativt lång tid innan fukten är borta i väggarna om man väljer att åtgärda enbart golven.

Ja, det kan man. Dock inget vi rekommenderar. Alla detaljer i golvet monteras såsom distansmatta, tätningar och golvkanaler samt stosar till tilluftsdon och sugpunkter. Dessa tätas så att det i princip blir ett förseglat golv (läs mer under frågan kring detta). Frågan är då hur man kontrollerar när och om det behövs köra i gång ventilationen i golvet.

Closing Tab

Radon

Ja, ett Jape Ventgolv tar hand den radon som kommer från betongplattan eller källarvägg in i spalten och ventilerar ut den. Radonet kommer alltså aldrig in i rummet. Jämfört med en radonsug så är ett ventilerat golv en mer kontrollerad lösning. Radon från marken kommer bara in via luftrörelser, exempelvis genom sprickor längs väggar och kring rör. Därför är det viktigt åtgärda och täta dessa springor med exempelvis Jape Tätband 100 mm. Jape Ventgolv kan även användas för att åtgärda radon från material, sk blåbetong.

Det beror helt och hållet på var radonet kommer från. Med ett korrekt installerat Jape Ventgolv blir golvet eller väggen helt avskärmad från innemiljön och därmed kan det inte komma ut någon radon ut i rummet, den följer med luftströmmen ut ur huset. Radonet kan komma in i huset via andra vägar och det är viktigt att även detta tätas.

Closing Tab

Ventilerade golv

Ja, man kan seriekoppla flera rum antingen genom dörrhål eller under väggar. Detta för att få en effektiv ventilering av en större yta med färre sugpunkter och minimera rördragning. En vägg tvärs flödesriktningen kan vara upp till 4/5 av golvets bredd, dvs är rummet 5 meter brett med ett en meter bred passage blir hela ytan ventilerad. I vissa fall behöver extra passage genom vägg tas upp. Man kan även koppla ihop väggar och golv.

Man kan ha ventilerat golv i samtliga ytor i ett hus. Man bör dock inte ha tilluft ner i golvet i våtutrymmen som badrum, dusch eller tvättstuga. Men däremot frånluftsidan där sugpunkten är placerad. Ofta försöker man koppla ihop våtutrymmet med ett angränsande rum. Om man måste ta in luften i ett våtutrymme kan man ta den från ett angränsande rum via ett tilluftsdon vägg.

Ett golv med reglar (i vissa fall spånskiva) och skruvar är vad vi kallar ett högbyggt golv och det finns ett antal stora skillnader. Här några av dem:

  • Högre bygghöjd. Höjden på reglarna medför en bygghöjd på minst 75 mm, 90 mm om man ska ha parkett. Lägsta bygghöjd för Jape Ventgolv är 23 mm med parkett som övergolv.
  • Trä i luftspalten. Träreglar och spånskivor i den ventilerade spalten medför en risk för mögelpåväxt. Exempelvis om fläkten står stilla eller under perioder med hög luftfuktighet. Jape Vengolv har bara fukttåliga oorganiska material.
  • Inget tätt skikt. Övergolvet (dvs spånskivan) är helt avgörande för att golvet ska vara tätt. Tätningar sker mot angränsande väggar vilket ställer höga krav på att även dessa ska vara täta i nederkant. Stor risk för luftläckage i denna typ av golv. Jape Vengolv har en distansmatta som tätt skikt och avskärmar övrigt material från betongytan. Alla tätningar sker mot betongytan
  • Stor luftvolym. Luftvolymen är minst det dubbla och upp till 3 ggr stor, jämfört med en distansmatta. Det är svårare att ha kontroll över en stor mängd luft och det ger en högre omsättning på luften och därmed krävs en större fläkt. Den stora volymen innebär även att tryckfallet är förhållandevist lågt och luften fördelar inte ut sig på samma sätt som i ett Jape Ventgolv.
  • Underlaget behöver inte vara helt jämt och plant. Högbyggda golv med skruvar kan monteras direkt på en grovgjuten betongyta. Det kan dock inte vara allt för ojämnt för då är risken att skruvarna skadas när de förankras på en sned yta. Detta är, som vi ser det, den enda positiva egenskapen för ett högbyggt golv.
  • Högre materialkostnad. Även om man räknar med en avjämning med flytspackel så är materialkostnaden för de högbyggda golven högre än för Jape Ventgolv.
  • Längre monteringstid. Det tar ungefär 3 ggr så lång tid att montera ett högbyggt golv än ett Jape Ventgolv.
  • Funktionskontroll går inte att göra förrän golvet är helt klart
  • Eftersom det saknas ett tätt skikt kan inte täthetskontrollen göras förrän hela installationen är färdigställd, då är det oftast mycket svårt att göra en kompletterande tätning.
  • Svårt att få tätt kring väggar. Tätningar sker mot angränsande väggar vilket ökar risken för läckage.

Alla golv som blir P-märkta lämnar vi 10 års funktionsgaranti. Det innebär att vi garanterar att luft strömmar i spalten under denna period. Förutsättningen är även att funktionstest och rengöring av filter sker minst en gång vart annat år. Fläkten har en produktgaranti på 2 år.

Det finns egentligen ingen begränsning på den totala ytan men de enskilda komponenterna kan ventilera olika mycket. En fläkt (Jape Fasadfläkt och den invändiga Jape Radialfläkt) kan ta upp till 200 m². Vid större ytor kan man använda flera fläktar eller en fläkt med högre kapacitet, ex en kanalfläkt. Varje sugpunkt, cirkulär 80 mm, kan ta upp till ca 70 m², den rektangulära Jape Punktsug tar upp till ca 50 m². Tilluftsdonen tar upp till ca 35 m². Vid projekteringen utformar och anpassar vi detta för det aktuella projektet så det är inget som en beställare eller montör behöver tänka på så länge ritningen följs.
 

Man försöker undvika tilluft i våtutrymmen. Ibland kan man lösa det genom att placera frånluftsidan i våtutrymmet och tilluftssidan i ett annat rum och seriekoppla rummen. Alternativt kan man ta luften från ett angränsande torrt utrymme. I sällsynta fall när man inte har några andra alternativ så kan man ta in luften en bit upp från golvet i en torr del av våtutrymmet, exempelvis via en liten förhöjning och ett tilluftsdon anpassat för väggar.

Closing Tab

Ventilerade väggar

Distansmattan bygger 7 mm och innanför i rummet byggs en vägg med exempelvis stålreglar och gipsskivor. Med 45 mm stålreglar och ett lager gips blir tjockleken på väggen blir 65-70 mm. Man kan även ha tjockare reglar och fler lager med skivor, tex OSB-skiva eller plywood. Mer info.
 

 

Ja, vi har en lösning även för EW-grunder. Dessa väggar kan också gå under benämningen Färilagrund. De är uppbyggda av ett 5-7 cm tjockt betongskikt ut mot marken och med en bärande trästomme, som kan vara delvist ingjuten i betongskiktet. I många fall är det tryckimpregnerat virke. Det är en speciallösning som vi för tillfället inte presenterar på vår hemsida. Hör av dig så berättar vi mer.

Closing Tab

Angränsande ytor

Closing Tab

Montering

Closing Tab

Övergolv

Closing Tab

Golvvärme

Closing Tab

Förberedelser

Closing Tab

Fläkt

Closing Tab

Offert

Vi försöker göra förslag och offert inom en vecka, det är vår målsättning och oftast kan det gå snabbare. Tiden beror på hur många projekt vi har som är på tur. Är det mer bråttom kan det givetvis bli lite förtur. Se fråga om kostnader nedan för ungefärlig prisbild.

Ju bättre underlag vi får desto lättare har vi att göra ett korrekt förslag. En enkel skiss eller måtten på ett på ett fyrkantigt rum är fullt tillräckligt. Men en planritning på hela på hela ytan hjälper oss att se helheten så det blir en effektiv rördragning och placering av fläkten.

Nej, vi gör förslag och offert utan kostnad.

- En måttsatt planritning (ej fotograferad, använd skanner). Vi kan hantera de flesta filformaten.
- Beskrivning vilka rum som ska ha ventilerade golv och väggar
- Gatuadress och ort
- Uppgifter om befintligt golv, bygghöjd
- Lämplig placering av fläkt
- Kontaktuppgifter till beställare
- Uppgifter om innerväggar, kan det ventilerade golvet monteras under?
- Även bilder kan underlätta vår projektering

Nej, normalt behövs det inte. Det räcker med en ritning och beskrivning på förutsättningarna. Även bilder är en bra hjälp. Företaget som ska montera golvet behöver komma och titta för att göra en korrekt offert på installationen.

Closing Tab

Kostnader

Material till ett ventilerat golv kostar ca 240 kr/m² (300 kr/m² inkl moms) ± 20% beroende på hur stort golvet är. Stora ytor som skolsalar och idrottshallar ligger i det nedre delen av intervallet. Små ytor med många avgränsande väggar ligger i det övre intervallet och ytor under 20 m² ytterligare något beroende på hur jämt upp förpackningarna går åt. Till detta tillkommer fläktpaket (upp till ca 200 m²) på ca 6000-7000 kr (7500-8750 kr inkl moms)  och kostnad för kontroller, täthetskontroll och slutkontroll/injustering, ca 2000 kr (2500 kr inkl moms).


 

 

  • Förberedelser. Det kan behövas en flytspackling innan Jape Ventgolv läggs om det är en ojämn betongyta. Kostnaden varierar beroende på yta och tjocklek på spacklet.
  • Kontroller. Kostnad för kontroller om du vill ha det P-märkt är ca 2500 kr/besök exkl. reskostnader, normalt behövs 2 besök (dvs ca 5000 kr). Täthetskontroll innan övergolv läggs och slutkontroll/injustering när hela installationen är färdigställd. Kontrollerna kan utföras vid ett och samma tillfälle om rördragning, fläkt och driftvakt är permanent installerade, man sparar då in ett kontrolltillfälle. Kostnaden kan variera mellan olika kontrollanter
  • Elinstallation av fläkt och driftvakt (tryckvakt och larmlampa). Kostnad är beroende på omständigheter men någonstans från 5000-10 000 kr.
  • Ungefärliga prisuppgifter inkl moms, utan ev rotavdrag.

Det beror på projektets omfattning och hur mycket förarbete som behöver göras.
Exempel:

  • Rivning och förberedelser
  • Avjämning med flytspackel (endas vid ojämna underlag)
  • Slipning av kanter eller hela golv
  • Ventilerad vägg: Spackling av kanter
  • Elinstallation till fläkt och tryckvakt
  • Funktionskontroller, täthetskontroll innan övergolv läggs och slutkontroll med injustering när hela installationen är klar.
  • Övergolv; cellplast, underlagsfoam, spånskiva, parkett, flytspackel, ytskikt.
  • Golvvärme
  • Ventilerad vägg: väggreglar och skivmaterial
  • Ventilerad vägg: omdragning av el i vägg
  • Golvsocklar
  • Trösklar och nivålister
  • Justering eller kapning av innerdörrar.
  • Byte av gamla värme- och vattenrör i golvet (ej krav men bör göras)
  • Byte av ej godkända golvbrunnar (krav för godkänt våtutrymme)
Closing Tab

Leverans

Det som kan ta tid är projekteringen där vi gör ett förslag och tar fram offert för materialet. Vår målsättning är att göra projekteringen inom en vecka. Tiden beror på hur många projekt vi har på tur. Är det mer bråttom kan det givetvis bli lite förtur. Tycker du det dröjer för länge innan du får förslag så får du gärna höra av dig.
När projekteringen väl är klar kan materialet skickas omgående, vanligtvis tidigast dagen efter beställning. Alla detaljer finns normalt på lager men med reservation om en viss produkt tillfälligt är slutsåld. Leveransen tar sedan 1-3 dagar beroende på var i landet projektet ligger. Om leveransen går till arbetsplatsen är det viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot godset.

Materialpaketen skickas med PostNord i en sk postbehållare med hjul. Distansmatta, rör, golvkanaler etc levereras stående. Denna postbehållare lastas ur vid leveransen och returneras med samma lastbil. Mindre projekt och styckegods levereras med Schenker.

Closing Tab

Material

Closing Tab

Kontroller

Closing Tab

Drift & skötsel

Closing Tab

Övrigt

Closing Tab